inkontinencia vizsgálat

Vizelettartási problémák, inkontinencia nőknél

Ma Magyarországon több, mint félmillió nő szenved vizelési zavarban, de…
3 közül 2 nő soha nem mer orvosának szólni róla.

Ezek a zavarok nemcsak a változás korában vagy idősebb nőknél jelentkeznek:

  • 6 közül egy nő 30 év körüli,
  • 2 közül egy nő fiatalabb 50 évesnél.

Tudja-e Ön, hogy a vizelési zavarban szenvedő nők körében:

  • 5 közül egy nem szívesen látogatja barátait,
  • 3 közül egy halogatja a bevásárlásait,
  • 2 közül egynél zavart a szexuális élet.

Ma már minden vizelési zavarban szenvedő nő számára létezik megoldás!
Ez az ismertető segít Önnek megérteni a női vizelettartási zavarok okait, tüneteit és kezelési módjait. Nem kell tovább hallgatnia, hogy: „ez normális”, „idővel bekövetkezik”, „nem lehet mit tenni”.

Mit tehet Ön nagyon sürgető, vagy túlzottan gyakori vizelési inger és akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) esetén?
Ma már a hallgatás egyáltalán nem megoldás. Sok nő, még nagyon fiatalok is érintettek. Nem Ön az egyetlen ilyen esetben. Teljes bizalommal forduljon orvosához, beszéljen
neki problémájáról!

Inkontinencia betét, reedükáció, gyógyszer vagy műtét… Orvosa pontos tanácsot fog adni Önnek!

Az Ön panaszainak okát tisztázó diagnosztikus vizsgálatok

Rendszeresen végzett
– Vizelet analízis
Húgyúti fertőzés kimutatása steril edényben felfogott vizeletből és laboratóriumi vizsgálat.

Komplikált esetekben végzett
– Urodinamikai vizsgálat
A hólyag és a húgycső műkődésének értékelése folyadék mennyiségek és nyomások mérésével a húgycsőbe természetes úton vezetett szondával.

– Cisztoszkópia

A hólyag belsejének vizsgálata a húgycsövön keresztül bevezetett endoszkóppal.

– Ultrahang
A hólyag, a vesék és a méh képalkotó vizsgálata a hasra helyezett szonda segítségével.

– IntravénásA vesék és a hólyag vizsgálata urográfia intravénás kontrasztanyag beadása után.

Ezek a vizsgálatok egy megjelenés alkalmával elvégezhetik.

Hol helyezkednek el a vesék és a hólyag? Mi a szerepük?
A vesék és a hólyag a hasban h elyezkednek el. A gátizomzat alátámasztja a hasüreg alsó pólusát. Ezt „medencefenéknek” is nevezik.

A vesék elsődleges szerepe: a vérből a vizelet kiválasztása. A vizelet a vesékből a vesevezetékeken át jut a hólyagba. A hólyag egy izmos falú tartály, amely engedve a folyamatos töltésnek, tárolja a vizeletet. A hólyag alatt a záróizmok helyezkednek el. Ezek zárva vannak, hogy biztosítsák a vizelet visszatartását, vagy kinyílnak, hogy engedjék annak távozását. A vizelet a húgycsövön át távozik a külvilágba.

Hogyan történik nőknél a normál vizeletürítés?
Amikor a hólyag tele van, vizelési inger lép fel: Önnek megvan a lehetősége arra, hogy visszatartsa, vagy eleget tegyen ennek az ingernek.

Amikor Ön vizeletet ürít…
a hólyag automatikusan összehúzódik és a záróizom ellazul. Normálisan ez a folyamat 4–6-szor ismétlődik naponta és 0–1-szer éjszaka. Ha a hólyag üres, ellazul és a záróizom automatikusan zár.

Amikor Ön visszatartja a vizeletet…
egy második záróizom húzódik össze és siet az első záróizom segítségére és így a hólyag zárva marad. A hólyag ellazul és a vizelési inger pillanatnyilag megszűnik. Amikor a vizelés normális, a hólyag gyorsan, erőlködés nélkül és teljesen kiürül, de mindenek fölött kizárólag az Ön akaratára!

Gyógyszerek
Biztosítják túlzottan aktív, túl ingerlékeny hólyagjának nyugalmát, amely összehúzódása során sürgető és gyakori vizelési késztetést provokál, kényszerítve Önt az azonnali WC-re jutásra.

Inkontinencia betétek
Speciálisan vizelet felszívására és megtartására kifejlesztett nedvszívó betétek, amelyek szárazon tartják a bőrt, szagtalanítanak és szükség szerint nappal és éjjel többször cserélhetők. Még a nem gyógyítható inkontinenciák eseteiben is lehetővé teszik a csaknem normális életvitelt, hasznosak a bevizelési balesetek elkerülésében, javítják az életminőséget. Gyógyítható inkontinencia esetén is hasznos az alkalmazásuk a beállított kezelés hatásának kifejlődéséig.

Műtét
Azokban az esetekben végzik, amikor az erőlködésre fellépő vizeletvesztés jelentős zavart okoz Önnek a reedükáció ellenére, vagy prolapszus súlyos eseteiben (méh, hüvely, végbél lesüllyedése). A cél, a hólyag eredeti helyére való visszahelyezése. Előzetesen vizsgálatokat kell végezni a legjobb eredményt adó beavatkozás kiválasztásához. Ezeket a speciális műtéteket nőgyógyászok és urológusok végzik. Hüvelyi pesszáriumok, húgycsőzárók nem gyógyítják a vizelési zavarokat.

Melyek a vizelési zavarok kezelési formái?
Különféle típusú kezelési módok vannak.

Reedükáció (gáttorna)
Ez néha önmagában a gyógykezelés, de társulhat más típusú kezelésekkel is. A reedükációt megelőzheti a változás korában lévő nőknél előzetes lokális hormonkezelés a szövetek rugalmassá tétele céljából. A reedükáció lehetővé teszi a hólyagja feletti ellenőrzés helyreállítását, vagy javítását: ha Ön vizeletet veszít erőlködéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy szülés után (javítja a gátizom, vagy záróizom gyengeséget) ha nem tudja visszatartani sürgető vizelési ingerét (megtanítja Önnek a túl aktív hólyag megnyugtatását). A kezelés fájdalmatlan, a hüvelybe helyezett vizsgáló ujj, vagy szonda segítségével végzi a reedükáló orvos, a gyógytornász, vagy speciálisan erre a reedükációra kiképzett szülésznő, védőnő. Odafigyelést és kitartást igényel, miután minimum 2 hónap szükséges az eredmény eléréséhez és a gyakorlatok hosszú idejű fenntartása biztosítja a legtöbb esetben a jó eredmény tartósságát. Tudnia kell, hogy a reedükáció minden életkorban elvégezhető!

Milyen típusú vizelettartási zavarok jelentkezhetnek nőknél?
Túl gyakran kell vizelnie,
pl. 8-nál többször naponta, vagy több, mint kétszer éjszakánként.

Hirtelen fellépő és nagyon sürgető vizelési ingerei vannak,
ezek miatt futnia kell a WC-re. Gondolt arra, hogy kis kapacitású hólyaggal rendelkezik? Ez nem természetes dolog.

Akaratlan vizeletvesztése van
– erőlködés kapcsán (köhögéskor, nevetéskor, csomag cipelésekor, sport közben), vizelési inger nélkül,
– nagyon erős vizelési ingere jelentkezik, amit nem tud visszatartani.
Mindezek a zavarok egymással társulhatnak. Ne gondolja azt, hogy ez az életkor miatt van, vagy a sorssal jár és ne fogadja el ezt az állapotot anélkül, hogy megpróbálna tenni ellene!

Ne tétovázzon orvosához fordulni, ő jól ismeri ezeket a tüneteket!

Mik a vizelettartási zavarok okai?
A vizelési zavaroknak több oka lehetséges, ezek eredménye:

Túlzottan összehúzódó, kontraktilis hólyag
amit az Ön orvosa „instabil hólyag”-nak, vagy „hólyag instabilitás”- nak nevez. A hólyag összehúzódások ellenőrizhetetlenek és hirtelen lépnek fel – amikor pl. a kezét hideg vízbe mártja, vagy vízcsobogást hall – nagyon erősek és néha akaratlan vizeletvesztést okoznak.

Elégtelen húgycsőzárás
a gyenge záróizom, vagy a hólyag medencefenék és gátizmok általi rossz alátámasztása miatt. A vizeletvesztés vizelési inger nélkül lép fel és kizárólag erőlködésre. Ezt hívja az Ön orvosa „stressz inkontinenciának”.

Amikor az okok társulnak,
ezt az Ön kezelőorvosa „kevert vizeletinkontinenciának” nevezi.

A vizelési zavarok minden életkorban felléphetnek, fiatal nőknél is, számos körülmény közbejöttével:

Fiatal és sportoló nőknél, ha a hasizomzat hatalmas erejű a gátizomzathoz képest.

Az első gyermek megszületése után, a gátizomzat érintettsége, az idegrostok túlnyúlása, vagy a záróizmok gyengesége következtében.

A változás korában a záróizmok, a medencefenék és a gátizmok gyengesége miatt, melyek alátámasztják, helyén tartják a hólyagot A szabályozatlan hormonális állapot okozhatja és súlyosbíthatja a hólyag instabilitást, a stressz inkontinenciát, vagy a prolapszust (hólyag, méh, végbél süllyedése).

A vizelési zavarok fellépését elősegíti:
– ismételt húgyúti fertőzés,
– hüvelyi fertőzés, vagy irritáció,
– székrekedés,
– bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

Minden egyes esethez megfelelő kezelés létezik!
A pontos diagnózis felállításához orvosa ki fogja kérdezni vizelési szokásairól, vizelési zavarához való alkalmazkodásáról. Vizeletvizsgálatot és vizeléssel kapcsolatos vizsgálatot fog végezni. Ezek nem fájdalmasak, lehetővé teszik a pontos diagnózis felállítását, hogy az Ön esetében a legmegfelelőbb kezelést alkalmazhassa.