inkontinencia ápolás

Egy nehéz ápolási feladat: vizelet visszatartási zavarok

(Linda Duffy, geriátriai nővér írására alapozva. Az eredeti cikk egy sorozat része, mely a mentális leépüléshez vezető betegségekkel kapcsolatos különféle kérdéseket vesz sorra.)

A vizeletviszzatartási nehézség (vizelet inkontinencia) gyakori kísérőjelensége az Alzheimer kórnak és más szellemi leépüléssel járó kórképeknek. Előfordul, hogy a beteg nincs is tudatában a problémának, más esetben nagyonis zavarhatja.

Széklet visszatartási nehézség ugyancsak felléphet, de ez jóval ritkább, és inkább csak a betegség késői stádiumára jellemző. Mindkét típusú inkontinencia súlyos nehézségek elé állítja a hozzátartozókat, gondozókat.

A vizelet inkontinencia hátterében számos egészségi probléma állhat: vizeletfertőzés, egyes gyógyszerek szedése, valamint psychés rendellenességek is előidézhetik. Ezek egy része egyszerűen kezelhető, és az ok megszüntetésével a vizelettartási képesség helyreállhat. Éppen ezért fontos, hogy minden esetben haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget. Ha kiderül, hogy az inkontinencia oka mégiscsak az Alzheimer kór előrehaladása, a háziorvos, körzeti nővér akkor is sokat segíthet a probléma kezelésében.

Mint a beteg gondozójának Önnek kiemelt szerepe van: Ön veszi észre, figyeli meg a jelenséget, Ön tud róla beszámolni a kezelőorvosnak, és Ön fogja végrehajtani az ezzel kapcsolatos előírásokat. Ön az továbbá, akinek meg kell tanulnia a nehézségeket elviselni, és együtt élni velük. Rengeteg többletmunkával biztosítania kell a beteg jó közérzetét, és emellett le kell győznie esetleges kellemetlen érzéseit ezzel a sokak számára kényes kérdéssel kapcsolatban.

Kemény feladat előtt áll, és biztosan szüksége lesz minden hozzáférhető segítségre. Ne szégyelljen ezért segítséget, tanácsot kérni az erre hivatott szakemberektől.

Megfigyelés és diagnózis

Újonnan kialakuló inkontinencia esetén a háziorvosnak mindenképpen meg kell vizsgálnia a beteget az okok tisztázása céljából. Önnek a feladata az lesz, hogy pontosan megfigyelje a tüneteket, és erről részletesen beszámoljon. Ezt követően a háziorvos bizonyos vizsgálatokat végez majd, a jelenség pontos természetének tisztázása és az optimális kezelés megválasztása érdekében. Sokat segíthet az orvosnak az alábbi kérdések megválaszolásával:
Kérdések:

 • Eddig önállóan használta a WC-t? Segítséget nem igényelt?
 • M ikor tűnt fel először a probléma? Hirtelen kezdődött, vagy fokozatosan romlott?
 • Volt már korábban hasonló gond?
 • Milyen napszakban jelentkezik? Inkább nappal? Éjszaka? Mindig?
 • A nap folyamán mikor (hányszor) vizel a beteg?
 • Kiüríti a hólyagját, vagy inkább csak szivárog a vizelet?
 • Kellően erős a vizelet sugár?
 • Könnyen indul a vizelet, vagy erőlködni kell?
 • Vizeletben ébred? Minden reggel, vagy csak néha?
 • Van fájdalom, viszketés vagy égő érzés?
 • Megváltozott-e a vizelet szaga vagy színe? (Vér? Genny?)
 • A bevizelés kezdetével egyidejűleg nem észlelt változást a beteg viselkedésében? (Zaklatott? Zavartabb, mint korábban? Étvágya, alvási szokásai nem változtak?
 • Változott valami a környezetében, mindennapi tevékenységeiben?
 • Dohányzik? Mennyit? Változott ez az utóbbi időben?
 • Mennyi folyadékot fogyaszt? (Számolja, hogy hány pohárral iszik!) Ebből mennyit fogyaszt lefekvés előtt?)
 • Mit iszik?
 • Hány csésze kávét, teát, kólát iszik? Ebből mennyit vacsora után? Mennyit késő este?
 • Fogyaszt alkoholt? Mikor?
 • Sikerült eddig bármilyen módszerrel megelőzni a bevizelést?
 • Tudatában van a beteg a problémának? Közömbösen fogadja, vagy zavarja?
 • Előfordul, hogy a beteg szokatlan helyet választ a vizelésre? (sarok, szemetes vödör, szekrény, stb.)

Természetes az orvosnak még lehetnek további kérdései.

Fontos! A háziorvosnak feltétlenül tudnia kell minden gyógyszerről, amit a beteg szed. Említse meg a recept nélkül kapható szereket is.

Kezelés

Ha a pontos diagnózis megszületett, a háziorvos javaslatai alapján meg kell kísérelni mindazokat a tényezőket kiküszöbölni, amelyek ronthatnak a helyzeten. Lehet, hogy elegendő a koffein tartalmú italokat elhagyni, vagy a lefekvés előtti folyadékfogyasztást korlátozni. Más esetben gyógyszereket írhatnak elő. Most ismét az Ön feladat lesz a hatás megfigyelése.

A probléma megoldása gyakran időigényes, sőt az is előfordulhat, hogy az előírt kezelés nem, vagy csak részben segít. Lehet, hogy egyáltalán nem sikerül hatásos kezelést találni, mert magának az alapbetegségnek az előrehaladása az ok. A háziorvossal való együttműködés ilyenkor sem felesleges, hiszen tanácsaival nagymértékben segíthet a helyzet elviselhetővé tételében a beteg és a hozzátartozók számára.

Az Ön feladata a beteg kényelmének és méltóságának lehető legteljesebb megőrzése, és az ezzel kapcsolatos felesleges munka kiküszöbölése.

Ami segíthet

A WC minél könnyebb elérése
Fontos, hogy a beteg könnyen megtalálja a mellékhelységet. Hasznos lehet egy feltűnő jelzés a WC ajtón, ill. éjszakára éjjeli fény biztosítása. Megfontolandó szoba WC, vagy ágytál beszerzése.

Biztonság
A WC legyen kényelmes és biztonságos. Kapaszkodó felszerelése sok esetben segít. A WC ülőkéje legyen stabil és megfelelő magasságú. Léteznek olyan segédeszközök, amelyekkel meg lehet változtatni az ülőke magasságát.

Figyelje meg a beteg viselkedését!
Figyelje meg, hogy a beteg mikor szokott vizelni (rögtön felkelés után? a reggeli kávé elfogyasztása után?), és ennek tudatában tervezzen előre. Figyelje meg, hogy hogyan viselkedik a beteg a „balesetek” előtt. Van aki előre-hátra ringatózik, vagy nyugtalanná válik. Máskor a genitális tájék felé kapkod, vagy próbálja lehúzni a zipzárt. Ha ezt kifigyeli, könnyebben megelőzheti a bevizelést.

Változtasson a szokásokon!
Sok esetben hasznos, ha a férfi beteg vizeléshez inkább ráül a WC-re (főleg ha gyenge a vizeletsugár, és így a pontos célzás is nehezebb). A ruházat legyen egyszerű és könnyen levehető. Ha a koffein tartalmú italok fogyasztása után gyakoribb a bevizelés, akkor ezeket érdemes lehet elhagyni. Ha az éjszakai bevizelés a fő probléma, akkor korlátozható az esti folyadékfogyasztás. A beteg mindig üres hólyaggal feküdjön le.

Fontos! A napi folyadékmennyiség jelentős korlátozása káros és mindenképpen kerülendő.

Rendszeresség kialakítása
Kétóránként kísérje ki a beteget a WC-re. Az éjszakai bevizelés sok esetben elmarad, ha éjszaka egy vagy két alkalommal felkelti a beteget vizelni Ez persze az Ön nyugalmát is megzavarja. Talán jobban jár ezért, ha éjszakára inkább valamilyen segédeszközt alkalmaz (ld. következő fejezetet).


Hasznos segédeszközök

Ha a bevizelés minden erőfeszítés ellenére továbbra is fennáll, akkor próbálja ki a kereskedelemben kapható, speciálisan inkontinens betegek részére kifejlesztett eszközöket. Ezeket illatszerboltokban, gyógyszertárakban, ill. gyógyászati segédeszközboltokban szerezheti be.

A korábban említett kapaszkodók, szoba WC, ülés magasítókon kívül sok más hasznos felszerelést találhat. Ezek közé tartoznak a különböző pelenkák, betétek, ezek rögzítésére szolgáló speciális fehérnemű, vízálló lepedők és matrachuzatok, vizeletgyűjtő kondomok stb. Léteznek egyszer használatos, valamint mosható eszközök. A pelenkák és betétek között vannak olyanok, amelyekben zselészerű anyag található: ezek lényegesen nagyobb folyadék mennyiséget szívnak fel. Egyes termékek az esetleges szagokat is képesek közömbösíteni. A termékek ára és minősége különböző lehet, így Önnek mérlegelnie kell, hogy mennyi pénzt tud erre a célra áldozni. A megfelelő termék kiválasztásában és a költségek optimalizálásában sokat segíthet a háziorvos vagy a gyógyszerész. A nagyobb kiadást jelentő segédeszközök egy részét érdemes lehet egy próba erejéig inkább bérelni, hogy el tudja dönteni, érdemes-e rá áldozni. Vannak olyan berendezések is, amelyeket hosszabb időre is olcsóbb inkább bérelni.

Együtt élni a nehézségekkel

A gondozott személynél kialakult inkontinencia jelentősen megnöveli az Ön terheit. Ha a bevizelést nem sikerül semmilyen kezeléssel megszüntetni, akkor meg kell tanulnia ezzel együtt élni. Az ápolás megkönnyítése érdekében próbáljon együttműködni a háziorvossal és körzeti nővérrel, hogy együtt optimális tervet dolgozhassanak ki. Kérjen segítséget a család többi tagjától, valamint a barátoktól. Nyilván lesznek időszakok, amikor helyettesíteniük kell Önt. Más esetben fizetett segítségre fog szorulni.

Végezetül meg kell említenünk, hogy a mindennapos feladatokon túl, a saját érzéseivel is meg kell küzdenie. Még ha naponta emlékezteti is magát, hogy a beteg nem szándékosan okoz Önnek nehézségeket, időről időre észre fogja venni, hogy dühöt, undort és szégyent érez. És talán a lelkiismerete is furdalja negatív érzelmei miatt. Soha ne gondolja azonban, hogy ettől Ön alkalmatlan, rossz gondozója hozzátartozójának. Sokan küzdenek hasonló problémákkal, és éreznek Önhöz hasonlóan. Ne szégyellje megosztani velük gondjait és kérni tanácsukat.