melyik virág mit jelent

Virágot anyák napjára – de tudjuk-e, melyik mit jelent?

A „virágnyelv”, idegen szóval floriográfia, egy ősi kommunikációs forma, amely üzenetek és érzelmek továbbítását teszi lehetővé különböző virágokkal. Mint egyfajta ideogrammos nyelvben, jelentéssel bír benne mind a növények fajtája, mind színe, bizonyos esetekben pedig a kompozíción belüli elhelyezkedése is. Ez a „jelnyelv” különösen a viktoriánus korban örvendett népszerűségnek, amikor az emberek szigorú etikettszabályok és szociális normák között éltek, és gyakran virágok segítségével fejezték ki érzelmeiket és szándékaikat. Napjainkban újra reneszánszt éli ez a forma: sokan keresik a virágok jelentését, hogy megfelelő üzenettel kísért ajándékot adhassanak szeretteiknek, vagy épp ellenkezőleg: semmi munkakapcsolaton túlmutatót ne sugalljanak üzletfeleiknek. Tekintsük át, a felénk legnépszerűbb virágok mit jelentenek, és hogyan használhatjuk őket úgy, hogy pontosan azt az üzenetet közvetítsék, amit szeretnénk. Ez a téma különösen is kiemelt kérdés ezekben a hetekben, amikor közeledik anyák napja, és szeretnénk édesanyánkat egy kedves, szép csokorral meglepni. Ne késlekedjünk hát, lássunk neki a virágok jelentésének ismeretében ajándékunk megtervezéséhez időben, ha pedig kicsúsznánk az időből anyák napi virágküldés Budapestre online is megrendelhető ma már.

Rózsa: a szeretet sokféle árnyalata

A rózsa talán a legismertebb a virágok között, színének jelentősége van, mivel különböző üzeneteket hordoz. A vörös rózsa a szenvedélyes szerelmet jeleníti meg, míg a rózsaszín a hálát és csodálatot, a fehér a tisztaságot és ártatlanságot, a sárga pedig az örömöt és barátságot fejezi ki. Az újfajta fekete rózsa ritkábban használatos, gyakran a búcsúzást vagy a végzetet jelképezi.

Tulipán: a tökéletes szeretet

A tulipánok a tökéletes szeretet mintái. Bár a piros tulipánok a valódi szerelmet is szimbolizálhatják, a sárga tulipánok már a fényt és a boldogságot képviselik, míg a fekete tulipánok az eleganciát és a misztikumot.

Margaréta: az ártatlanság és tiszta szeretet virága

A margaréta ártatlanságot, tiszta szeretetet és hűséget jelent. Gyakran használják új kezdetek kifejezésére, így vidám formájával örömteli események: születések vagy esküvők méltó dísze.

Liliom: tisztaság

A liliomok a tisztaság jelképei – ez a jelentés majdnem olyan széles körben ismert, mint a rózsáé. Különösen a fehér liliom  használatos a tisztaság és ártatlanság szimbólumaként, míg a sárga a boldogságot és vidámságot fejezi ki. Az óriás liliomok ambíciókat és az elérni kívánt célokat szimbolizálják.

Napraforgó: boldogság és hűség

A napraforgó színével a nap fényét, a boldogságot, mozgásával a hűséget jelképezi. A virág nap felé fordulását gyakran használják a hűség és a kitartó szeretet metaforájaként.

Orchidea: szépség és elegancia

Az orchideák a szépség, az elegancia tiszta megjelenítői. Érdekességképpen: Kínában az orchideák a tökéletességet, azon belül is a már elért spirituális tökéletességet szimbolizálják. A különböző színű orchideák különböző jelentésekkel bírnak, a fehértől, ami a tisztaságot jeleníti meg, a sötét bíborig, ami a szenvedélyt képviseli. Az eleganciát leginkább a fehér virágokkal asszociáljuk, míg a sárga barátságot, a lila tiszteletet jelez.

Levendula: csend és nyugalom

A levendula a csendet, a nyugalmat és a békét jelképezi. Gyakran használják a relaxáció elősegítésére, és az aromaterápiában is népszerű nyugtató hatása miatt.

Láthatjuk tehát, a virágokkal való kommunikáció ősi hagyomány, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezzük érzelmeinket és üzeneteinket anélkül, hogy szavakat kellene használnunk. Legyen szó szeretetről, barátságról, háláról vagy bármilyen más érzelemről, a virágok nyelvének ismerete segít abban, hogy pontosan és elegánsan közvetítsük üzeneteinket, ahogy most, anyák napján is. Kattints ide most, hogy gondosan összeállított csokrok közül válogathass a jeles alkalomra. Összefoglalásképp elmondhatjuk, hogy az egyes virágok jelentése akár kultúránként változhat, de az üzenet, amit hordoznak, univerzális: a szeretet, a tisztelet, az értékelés, a lélek finomabb szintjeinek kifejeződései.