inkontinencia terhesség

Terhesség, szülés és vizelet visszatartási zavarok

A terhesség és a szülés befolyásolja a vizelet visszatartást?

Igen. De ne essen kétségbe, ha a szülést követően nem tudja tartani a vizeletét: lehet, hogy csak egy kis időre van szükség, hogy az izmai a szülés után helyreálljanak.

Mikor kell mégis orvoshoz fordulni?

Ha a szülést követően 6 héttel még vannak panaszai, akkor feltétlenül beszéljen orvosával. Kezelés hiányában a vizelet visszatartási nehézség tartóssá válhat. Az esetenkénti vizelet szivárgás akár valami más rendellenesség tünete is lehet.

Előfordul, hogy a vizelettartási nehézség nem jelentkezik azonnal a szülés után. Sok nőnek csak később, a negyvenes éveiben kezdődnek a panaszai.

Elsőként orvosával együttműködve közösen ki kell deríteniük a tünetek okát. A megfelelő kezelés kiválasztására csak ezt követően kerülhet sor.

A jól megválasztott kezelés hatására a legtöbb nő visszanyeri a hólyagműködés feletti kontrollját, és így ismét egészséges és teljes életet élhetnek.

A hólyagműködési zavarok megelőzhetők?

Igen. Azoknál a nőknél, akik rendszeresen tornáztatják a medencefenék bizonyos izmait a későbbiekben ritkábban jelentkeznek vizelettartási zavarok. Ha gyermeket tervez, érdeklődjön orvosánál ezekről a gyakorlatokról. Ha csak a szülést követően kezdi el a gyakorlatokat, az is nagyon hasznos lehet a későbbiekben jelentkező tünetek megelőzése szempontjából.

Érdeklődjön háziorvosánál, nőgyógyászánál vagy a védőnőnél a gyakorlatokról.

Hogyan történik a hólyagműködés szabályozása?

A hólyag egy luftballonhoz hasonló alakú, izmos falú szerv. Ha az izmos fal laza, akkor a hólyag tárolja a vizeletet. Vizeléskor a húlyag összehúzódik, és a vizelet kipréselődik belőle.

A vizelés szabályozásában más izmok is részt vesznak. A hólyagból kiinduló, és a hüvely előtt nyíló húgycsövet körülölelő záróizmot szfinkternek nevezzük. Ez gumigyűrűhöz hasonlóan zárva tartja a húgycsövet a vizelt tárolási fázisban. A lejebb elhelyezkedő – akaratlagosan is műküdtethető – medencefenék izomzata ugyancsak segít a húgycső zárva tartásában.

Amikor a hólyag tele van, a belőle iduló idegszálak jeleznek az agynak. Így keletkezik a vizelési inger. A WC-n elhelyezkedve, közvetlenül vizelés előtt az agy jelez a záróizmok és a medencefenék felé. Ezek az izmok ellazulnak, a hólyag fala pedig összehúzódik, és így a vizelet kipréselődik a hólyagból.

Ha a záróizom és a medencefenék izomzata erős, akkor terhesség alatt és a szülést követően ritkábban jelentkezik inkontinencia. Megfelelő gyakorlatokkal ezek az izmok megerősíthetők. Érdeklődjön erről orvosánál, vagy a védőnőnél.

Miért befolyásolja a terhesség és a szülés a vizelet visszatartást?

A többlet súly és nyomás gyengítheti medencefenék izmait. Ezen felül a terhességgel kapcsolatos egyéb tényezők is szerepet játszhatnak:

A hólyag és húgycső megváltozott helyzete,

  • hüvelyi szülés,
  • gátmetszés,
  • a hólyagműködés szabályozásában résztvevő idegszálak sérülése,
  • a simaizomok (szfinkter) ellazulása

Kihez forduljon segítségért?

Aki segíthet Önnek:

a háziorvos
a nőgyógyász
az urológus
az urogynecologus
a védőnő vagy körzeti nővér
a gyógytornász vagy fizikoterapeuta.

A legfontosabb pontok:

  • A hólyagműködés átmeneti zavara szülés után nagyon gyakori jelenség.
  • Megfelelő gyakorlatokkal a medencefenék izomzata megerősíthető, ezáltal a vizeletinkontinencia kialakulása megelőzhető.
  • Előfordul, hogy a vizelettartási nehézség évekkel a szülést követően jelentkezik. Ha ilyet tapasztal, konzultáljon orvosával, hiszen ez a rendellenesség többnyire eredményesen kezelhető.